Ratatouille nizzai módra
A francia lecsó ugyancsak mediterrán ízeket idéz, hiányzik
belőle mindaz, ami nálunk honos rokonának az alfája és
ómegája: azaz a jóféle füstölt szalonna meg a magyar paprika. Számtalan változata ismert, helyenként édeskömény, olívabogyó, vöröshagyma is kerül bele, s persze a fűszereket is bátran variálják. A friss, zsenge zöldségeket – esetünkben a cukkinit, a padlizsánt és a paradicsomot – nem hámozzák meg, hanem mosás és szárítás után fél centi vastagra valamennyit felkarikázzák, majd a fűszerekkel és az aprított fokhagymával megszórva, a bazsalikomlevelekkel rétegezve lerakják egy tűzálló tálba. Meglocsolják bőven olívaolajjal, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütik, ügyelve arra, hogy a zöldségek ne párolódjanak túlságosan puhára.