Lereszeljük a répát és a narancs héját. Ráfacsarjuk a narancs levét, és a fűszerekkel, pici sóval megdinszteljük. Ha használunk, akkor belefőzzük a cukrot vagy a mézet is. Hagyjuk kihűlni. A diót és a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, utána késsel durvára vágjuk.
Habot verünk a tejszínből, egy másik edényben kihabosítjuk a mascarponét a sűrített tejjel.
Végül egy nagy tálban összeforgatjuk az eddigi készítményeket: a kihűlt narancsos répát, a pirított dióféléket meg a mascarponés krémet. Nem kell agyonkeverni, akkor szép, ha kicsit cirmos marad.
Egy dobozban berakjuk a fagyasztóba. Nem kell kevergetni fagyás közben. Tálalás előtt hagyjuk negyedórát szobahőmérsékleten puhulni, így nagyon szépen lehet gombócolni. A kis tálakba szedett adagokat megszórjuk pirított diófélével, meglocsoljuk karamellszósszal.