A PISKÓTÁHOZ:
ELŐKÉSZÍTÉS: 1,5 óra – SÜTÉS: 25 perc
- Habosra keverjük a tojások fehérjét a két evőkanál vízzel meg a cukorral, majd egyesével hozzáverjük a tojások sárgáját is.
- Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a kakaót, és gyengéden belevegyítjük a masszába. Papírral bélelt nagy tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
- Ha kisült, lisztezett deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd visszafordítjuk. A tetejét (a bőrét) leszedjük, ekkor nem fog csúszkálni rajta a krém.
A KRÉMHEZ:
- Összekeverjük a krémhez a tojássárgájákat, a 3 evőkanál cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot meg a tejet, és egy vastag talpú lábasban folyamatos keverés mellett megfőzzük. Vigyázni kell, nehogy összecsomósodjék.
- Ha kész, fedőt teszünk rá, és hagyjuk kihűlni. Időnként levesszük a fedőt, és meg-megkeverjük. Közben összekeverjük a vajat meg a porcukrot.
- Összevegyítjük a két krémet, végül elektromos habverővel jól kihabosítjuk. Rákenjük a kihűlt piskóta tetejére.
A HABHOZ:
- A habhoz gőz felett felverjük a fehérjéket a cukorral; akkor jó, amikor már a felfordított habverőn marad. Hagyjuk kicsit hűlni, közben néha habverővel átmozgatjuk, végül rákenjük a vaníliás krém tetejére.
- Ha teljesen kihűlt, megszórjuk reszelt csokival a tetejét.