Réteges bográcsos
A paradicsomot, a paprikát, illetve a burgonyát, a hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk. Így rétegezzük a hozzávalókat egy közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet füstölt tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk-borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire megint 7
szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt, és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús is meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel
kínáljuk.