Ribiszkezselé
Megmossuk a szemeket, lecsöpögtetjük. Lábasba tesszük, és annyira megfőzzük, hogy jól megrogyjanak a szemek, könnyű legyen áttörni (10-15 perces forralás). Hagyjuk egy kicsit kihűlni, hogy ne tűzforró anyaggal kelljen dolgozni. Szitán áttörjük, hogy a magoktól megszabaduljunk. Egy nagy, vastag talpú lábasba tesszük a cukrot, világosra karamellizáljuk. Ráöntjük az áttört gyümölcsöt, és még 15-20 percig forraljuk fedő nélkül, míg kellően be nem sűrűsödik. Próbaként hideg tányérra tegyünk kiskanálnyi lekvárt: ha gyorsan megkocsonyásodik, kész is vagyunk. Főzés közben, ha nem is folyamatosan, de nagyon gyakran keverni kell a zselét. Fertőtlenített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fémfedelet, és fejre állítjuk. 5-10 perc múlva visszafordítjuk, és mehetnek a kamrába a végleges helyükre. Ebből a mennyiségből 3-4 pici üvegnyi zselé lesz. A színe az állás során sötétedni fog, de az íze nem változik.