Ribizlis kalács
Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy nagy csipet cukrot, öntünk rá kevés langyos tejszínt. Elkeverjük, hagyjuk felfutni. Ha felhabosodott, összegyúrjuk a liszttel, a többi cukorral, csipet sóval, maradék tejszínnel. Lágy kelt tésztát dagasztunk, ha szükséges, kis liszttel vagy langyos vízzel korrigáljuk az állagot. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. Utána enyhén lisztezett deszkán nagy téglalapot nyújtunk belőle. Két csíkra vágjuk. Megkenjük lekvárral, megszórjuk leszemezett ribizlivel, nem túl szorosan felcsavarjuk (mint a bejglit), majd a két rudat lazán összefonjuk. Átemeljük egy papírral bélelt tepsire. Letakarjuk, ismét kelesztjük félórát. Lekenjük a felvert tojássárgájával, megszórjuk jégcukorral, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, szeletekre vágjuk.