Forrás: Petrovics György

Ropogós csülök zöldségbőségben kínálva

Ropogós csülök zöldségbőségben kínálva

Azt hiszem, a képet látva a ropogós csülök mellé nem
kell ajánlólevél! Az esetleges lelkiismeret-furdalás ellen pedig ugyebár ízletes zöldségekkel készítem. A csülköt jól megmosom, ha maradt rajta néhány szőrszál, azokat gázlánggal leperzselem, s lekaparom. Megfelelő nagyságú fazékba teszem, és annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi. Megsózom, az egész borsot, a meghámozott, egészben hagyott hagymát, a babérlevelet és a fokhagymát melléteszem. Nagy lángon fölforralom, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzöm. Ezután a csülköt a levéből kiveszem, és egy nagy tepsibe fektetem. A zeller szárát, a lilahagymákat és egy-két kisebb sárgarépát felkarikázva szépen elrendezek körülötte, majd az
egészet megszórom a pirospaprikával, a majoránnával, sóval, borssal és a fölaprított petrezselyemmel. Az olajat ráöntöm, és a sütőben közepes lángon kb. 1 órán keresztül sütöm, míg a csülök bőre ropogósra sül. Többször megforgatom közben, nehogy megégjen. Akkor jó, ha a hús megpirult, és a zöldségek szétfőttek. Ezután a húst kiveszem, a zöldségeket pürévé töröm, és kevés pecsenyelével összekeverem.

Köret

A hús sütése alatt a körethez a brokkolit, karfiolt, gombát
megtisztítom, darabolom – karikákra, illetve cikkekre
vágom –, a gyöngyhagymát viszont egészben hagyom,
és serpenyőben kevés olajon puhára párolom a zöldségeket; ez legfeljebb negyedóra. A köretet tálaláskor a csülök mellé teszem, a maradék pecsenyelével meglocsolom, és petrezselyemmel vagy friss fűszernövénnyel díszítem.

kaloria 770 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Petrovics György

Ajánlataink