Rostélyos
Sütés elott egy órával a húst vegyük ki a hűtőből. Mossuk le, töröljük szárazra. Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel. Öntsünk bele evőkanálnyi mogyoróolajat. A húst közvetlen sütés előtt szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval, durvára őrölt fekete borssal. Tegyük a serpenyőbe,
süssük 2-2,5 percig, majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is ugyanennyi ideig. Ügyeljünk, ne keményedjen meg. Tegyük a szeleteket meleg tányérra, fedjük le fóliával, és pihentessük 60 fokos sütőben
5 percig.
Vadas mártás
A vadas mártáshoz egy közepes méretű, magasabb falú serpenyőben kevés olívaolajon dinszteljük meg a felaprított, felkockázott zöldségeket. Húzzuk őket a lábas egyik oldalára, a szabadon maradt részre szórjunk cukrot, nagy lángon karamellizáljuk. Ha a cukor megolvadt,
forgassunk mindent össze, dobjunk rá egy babérlevelet (fűszerezhetjük még kakukkfűvel, borókabogyóval, Worcestershire-szósszal is), és szórjuk rá a lisztet. Pirítsuk 1-2 percig, majd adjunk hozzá angol mustárt, és öntsük fel fehérborral. Ha elforrt, öntsük fel csontlevessel,
ízesítsük sóval, borssal, kis lángon rotyogtassuk félórát, a folyadékot közben pótoljuk. Ha megpuhultak a zöldségek, vegyük ki a babérlevelet, és turmixoljuk össze. A végén adhatunk hozzá kevés fehérborecetet.
Zsemlegombóc
A felkockázott zsemlét tegyük 60 fokos sütőbe körülbelül negyedórára. Szedjük egy tálba, öntsünk rá annyi tejet, amennyit felvesz, tegyük félre 15-20 percre. A felkockázott szalonnát süssük zsírjára, szedjük ki. A kisült zsíron dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjuk a beáztatott zsemléhez a szalonnát, a dinsztelt hagymát, a felaprított petrezselyemlevelet, sót, kevés őrölt borsot, evőkanál lisztet, maréknyi zsemlemorzsát és egy tojást. Gyúrjuk össze, ha ragacsos, szórjunk még rá a morzsából. Vizes kézzel formázzunk nem túl nagy gombócokat, tegyük kiolajozott tányérra. Nem túl hevesen forró, sós vízben főzzük 10 percig, vigyázzunk, nehogy szétessen.