Rumos gesztenyepuding fekete ribizlis szedermártással

A GESZTENYEPUDINGHOZ:

ELŐKÉSZÍTÉS: 35 perc – FŐZÉS: 70 perc – 4 tojás ❚ 5 dkg kristálycukor ❚ 1 csomag vaníliás cukor
❚ 3 dkg rizsliszt ❚ 4 dkg rizsdara ❚ 1 csipet sütőpor ❚ 3 cl rum
❚ 15 dkg cukrozott gesztenyepüré ❚ 1 kicsi, savanykás alma
❚ zsiradék és rizsliszt a forma előkészítéséhez
Meghámozzuk és lereszeljük az almát, összekeverjük egy teáskanál cukorral, hagyjuk kicsit állni. Habosra keverjük a tojások sárgáját a maradék cukor felével. A fehérjékből habot verünk a cukor másik felével. A tojássárgájákat összedolgozzuk a gesztenyepürével, valamint a kinyomkodott reszelt almával. Hozzávegyítjük a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert rizslisztet és a rizsdarát. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot. Kizsírozott, rizsliszttel megszórt kuglófformába öntjük. Alufóliával lezárjuk. Egy alkalmas nagy fazékba párolóbetétet vagy kisebb lábast állítunk, belerakjuk a pudingot (az a lényeg, hogy a kuglófforma ne a fazék alján álljon), s öntünk rá annyi forró vizet, hogy a forma kétharmadáig érjen. Fedő alatt, kis lángon bő órát főzzük. Ha a beleszúrt hurkapálcát már tisztán húzzuk ki, akkor készen van. Hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd óvatosan tányérra borítjuk.
A GYÜMÖLCSMÁRTÁSHOZ:
❚ 30 dkg fagyasztott szeder ❚ 20 dkg fagyasztott fekete ribizli
❚ 4 evőkanál rum ❚ 1 evőkanál keményítő ❚ cukor ízlés szerint
A mártáshoz felfőzzük a kétféle fagyasztott gyümölcsöt a cukorral. Kicsit beforraljuk, majd ha szükséges, besűrítjük a keményítővel, végül hozzáadjuk a rumot.

A GYÜMÖLCSMÁRTÁSHOZ

A mártáshoz felfőzzük a kétféle fagyasztott gyümölcsöt a cukorral. Kicsit beforraljuk, majd ha szükséges, besűrítjük a keményítővel, végül hozzáadjuk a rumot.

kaloria 210 CAL
ido 105 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink