Salátaleves
Egy nagy fazékban felteszünk forrni bő 2 liter vizet.
A megtisztított fokhagymát vékonyra felszeleteljük, és
a forrásban lévő vízbe dobjuk. A salátát megmossuk,
és kézzel beletépkedjük a vízbe. Megsózzuk, borsozzuk,
azután lassú tűzön 10-15 percig fedő alatt főzzük.
Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben kisütjük, majd szitalapáttal kiszedjük a sült szalonnakockákat. A serpenyőben maradt zsírban 3 tojásból a szokásos módon – sóval és őrölt borssal ízesítve – rántottát sütünk. A rántottát kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk. A tejfölből és két tojás sárgájából eresztéket készítünk, és a lassan fövő leveshez keverjük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük, végül a levest készre forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.