Sárgaborsóleves csülökgombóccal
A sárgaborsót egy csipet sóval megfőzöm, ha megpuhult, összeturmixolom. A füstölt csülköt a vöröshagymával, tört borókabogyóval, babérlevéllel, gyömbérrel, borssal és kakukkfűvel ízesített vízben
megfőzöm. Amikor megpuhult, kiszedem, a levét leszűröm és felfogom. Beleteszem az árpagyöngyöt,
és lassú tűzön puhára főzöm.
A sárgarépát karikákra, a zellert vékony csíkokra vágom. A csülköt feldarabolom, a zsírosabb részeit serpenyőbe nyomkodom, és kiolvasztom. (Vigyázzunk, mert nagyon fröcsög!) Ráteszem a felszeletelt gombát, és megpirítom a csülök zsírjában.
Közben a krumplit meghámozom, kockára vágom, és megfőzöm. Burgonyanyomóval összetöröm, majd
2-3 evőkanál liszttel összegyúrom. Kis gombócokat formázok belőle, s mindegyik közepébe teszek a csülökhúsból.
Amikor az árpagyöngy majdnem kész, hozzáteszem a zöldségeket, a gombát, s 15-20 percnyi rotyogás
után a gombócokat is belefőzöm. Ezután csak össze kell önteni a sárgaborsópürével, esetleg sózni – én
nem szoktam, mert a csülök sótartalma éppen elég. Friss kenyérrel tálalom.