Egy fazékba rakjuk a libazsírt, megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fél percig sütjük együtt. Rátesszük a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, gyökeret, zellert, pár percig pirítjuk együtt. Végül felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a gombócokat: a darált libahúst összekeverjük a zsemlemorzsával meg az egész tojással. Kis golyókat formázunk belőle, és belerakjuk a levesbe.
A birset meghámozzuk, csutkáját kivágjuk, a felkockázott húsát is a fazékba öntjük.
Kis lángon forraljuk a levest. Ha már puha a zöldség, akkor még tíz percig főzzük. Az evőkanálnyi lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzávegyítjük a tejfölt és besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az összevágott kaprot, és kis citromlével ízesítjük.