Meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Ha már üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és azzal is egy percig pirítjuk. Meghintjük őrölt pirospaprikával, átkeverjük, és már dobjuk is rá az átvágott savanyú káposztát. Felöntjük vízzel, kis lángon főzzük. Közben mellédobjuk a babérlevelet is. Körülbelül fél óráig főzzük, közben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Egy maroknyit külön megfőzünk a húsgombóchoz, a többit beleszórjuk a fövő levesbe a meghámozott, csíkokra vágott sárgarépával együtt.
A külön megfőzött krumplit leszűrjük, áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Utána összegyúrjuk a darált hússal, a tojással, sóval, borssal, majoránnával, finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható legyen a massza. Kicsi, diónyi gombócokat gyúrunk belőle, és forró, sós vízben kifőzzük (forrás után körülbelül 10 percig kell főzni). Leszűrjük.
Ha a zöldségek már megfőttek a levesben, öntünk még hozzá annyi vizet, hogy megfelelő legyen a sűrűsége (van, aki sűrűbben, van, aki hígabban szereti). Megkóstoljuk, sózzuk és borsozzuk a szükséges mértékben, jól összeforraljuk.