Savanyú káposzta, ahogy Tündi anyukája készíti
A káposztát káposztagyalun vékonyra vágjuk. A birsalmát megmossuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. Kis adagonként sóval összekeverjük a káposztát, az a lényeg, hogy ne a tálban, hanem már a hordóban eressze ki a levét. A jól kimosott cseréphordó aljára teszünk 5-10 cm vastag réteg sózott káposztát, jó szorosan, ököllel bele is püföljük. Szórunk rá borsot, köményt, teszünk rá birset, babérlevelet és szárított erős paprikát. Ismét jön egy réteg káposzta, és ezt folytatjuk, amíg meg nem telik a hordó színültig. Ha a káposzta közben nem engedett volna elég levet, akkor annyi felforralt, lehűtött vizet kell rá önteni, hogy a felszínen víz legyen. Rárakjuk a fedelét, és szobahőmérsékleten tartjuk 9 napig. Közben mindennap nézzük, és ha kell, öntünk rá vizet, erre nagyon oda kell figyelni. Utána mehet a hűvös kamrába vagy fagymentes garázsba. De ilyenkor is még legalább hetente egyszer rá kell nézni, és gondoskodni róla, hogy mindig teljesen ellepje a folyadék.