Savanyú káposztával töltött rokfortos derelye
Felcsíkozzuk a szalonnát, kipirítjuk. Rádobjuk a felszeletelt
hagymát és a savanyú káposztát (melyet előzőleg kicsit
átmoshatunk, ha túl savanyúnak találnánk). Sózzuk-borsozzuk, és puhulásig pároljuk. Közben tésztát gyúrunk
a két egész tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz.
Vékonyra kinyújtjuk. Egyik felére kis kupacokban rárakjuk
a kihűlt tölteléket, mindegyik tetejére morzsolunk egy
pici sajtot. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket az
ujjunkkal összenyomkodjuk. Derelye- vagy pizzavágóval
feldaraboljuk, és sós, lobogva forró vízben pár perc alatt
kifőzzük. Olvasztott vajra vagy szalonnazsírra szedjük, összeforgatjuk vele, azonnal tálaljuk. Szórhatunk rá egy kis összevágott hagymát is.