Forrás: Csonka Ilona

Semla

Egy deci langyos cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a habos élesztőt. Belerakjuk a porcukrot, a sót, a kardamomot. Hozzáöntjük a maradék langyos tejet, és legalább negyedórán át dagasztjuk. Felolvasztjuk a vajat, és ha langyosra hűlt, azt is beledagasztjuk. A szép, fényes, hólyagos tésztát kerek cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk kelni legalább egy órát. Ha megkelt, ismét átgyúrjuk. Mérleg segítségével 16 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis zsemlét formázunk. Egy nagy sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, és rárakjuk a zsemléket. Hagyunk közöttük távolságot, mert még nőni fognak. Ismét letakarjuk, és hagyjuk megint megkelni.

Felverünk egy tojást, lekenjük vele a megkelt zsemlék tetejét. 200 fokos sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, tortarácsra átrakjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Elkészítjük a tölteléket. Lereszeljük a marcipánt. A hideg zsemlék tetejét levágjuk, félrerakjuk, mert szükség lesz rá. A belsejüket kiszedjük. A kiszedett zsemlét összemorzsoljuk, hozzákeverjük a reszelt marcipánhoz. Ebbe is szórunk egy csipetnyi őrölt kardamomot, és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű paszta legyen az állaga (nem szabad, hogy folyós legyen). Belekanalazzuk a zsemlékbe, jól belenyomkodjuk. Habbá verjük a tejszínt. Csillagcsőrös habzsákba töltjük, és rányomjuk a töltelékek tetejére. Végül a tetejére biggyesztjük a kalapkát. Megszórjuk porcukorral.

 

Parmezános ricottafánk

Így hódította meg a világot a csörögefánk

 

kaloria 350 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

16 személyre

Forrás: Csonka Ilona

Ajánlataink