Emlékszem édesanyám gyakran sütött csörögét, főleg a téli hónapokban. Olyankor mindig felvette azt a nagyon házias, kék kötényét, kezébe vette a nagy, vörös tálat és nekiállt keverni, dagasztani, sütni. Baracklekvárral, porcukorral ettük, amíg ment a Disney délután a tévében. De vajon honnan ered ez a finomság, és mégis hány éves?

Így hódította meg a világot a csörögefánk

A csörögefánk általában a farsangi időszak, de legalábbis a hűvösebb hónapok kedvelt desszertje. Lapos, fánktésztából készült ropogós sütemény, amelyet forró zsírban sütnek ki, és porcukorral, valamint lekvárral tálalnak. Több néven is ismerik. Hívják csörögének, forgácsfánknak, borkorcsolyának, és herőcének is.

A csörögét először 1565-ben említették, mint a forró zsírban sülő tészta, ami ilyen hangot adott ki készülés közben. Több vélemény is van arról, hogy honnan ered. Egyes feljegyzések szerint a csöröge Erdélyből indult el hódító útjára, más források már arról írnak, hogy a palócok között volt ismert és kedvelt étel. Persze, nemcsak nálunk népszerű édesség ez, hanem más európai nemzetnél is. Az olaszok chiacchiere néven ismerik, és a tésztába grappa is kerül, a franciák lyoni fánkot (bugnes) készítenek, amit meglepő módon sokszor a hentesboltokban árusítanak, a lengyeleknél chrusty-t lehet sütni, a bolgárok kukurini néven készítik a csörögét, míg az ukránok verhunit sütnek. De még az Egyesült Államokban is ismerik a kedvenc farsangi sütinket. Oda holland bevándorlók vitték magukkal a receptet. A cruller nevű finomság azonban karika formában készül.

Én most tárcsázom anyukámat, hogy hétvégére berendeljek egy adagot!

A Vidék íze kedvelt csörögefánk receptjei:

Csörögefánk (herőce)

Csöröge – Receptposta anno

Túrós csöröge – Receptposta anno

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.