Sonka kapros-túrós bélessel
Előző nap beáztatjuk a sonkát. Másnap leöntjük az áztatólevet, megmossuk, és bő, hideg vízben felrakjuk főni. Csendes tűzön addig főzzük, míg meg nem puhul. Egy pohárba öntjük az egy deci langyos tejet, összekeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben összemorzsoljuk a lisztet a vajjal meg egy teáskanál sóval. Deszkára borítjuk, közepébe mélyedést vájunk, ideöntjük a felfutott élesztőt, két tojássárgáját és a pohárka kefirt. Jól kidolgozzuk, ha szükséges, adunk hozzá még pici lisztet, de nem szabad, hogy túl sűrű legyen a tészta. Két cipót formázunk belőle, meleg, huzatmentes helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Óvatosan lisztezett deszkára borítjuk egy egyik megkelt cipót, nem gyúrjuk át. Kinyújtjuk fél centi vastagra. Összekeverjük a túrót a finomra vágott kaporral, egy tojássárgájával, ízlés szerint sózzuk. Vékonyan rákenjük a felét a kinyújtott tésztára, és felcsavarjuk, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire rakjuk. Ugyanezt megismételjük a másik tésztacipóval is. A tetejét lekenjük tejföllel vagy olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg halvány rózsaszín nem lesz a teteje. Ha kihűlt, vastag szeletekre vágva tálaljuk a sonka mellé.
Sonka kapros-túrós bélessel
Előző nap beáztatjuk a sonkát. Másnap leöntjük az áztatólevet, megmossuk, és bő, hideg vízben felrakjuk főni. Csendes tűzön addig főzzük, míg meg nem puhul. Egy pohárba öntjük az egy deci langyos tejet, összekeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben összemorzsoljuk a lisztet a vajjal meg egy teáskanál sóval. Deszkára borítjuk, közepébe mélyedést vájunk, ideöntjük a felfutott élesztőt, két tojássárgáját és a pohárka kefirt. Jól kidolgozzuk, ha szükséges, adunk hozzá még pici lisztet, de nem szabad, hogy túl sűrű legyen a tészta. Két cipót formázunk belőle, meleg, huzatmentes helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Óvatosan lisztezett deszkára borítjuk egy egyik megkelt cipót, nem gyúrjuk át. Kinyújtjuk fél centi vastagra. Összekeverjük a túrót a finomra vágott kaporral, egy tojássárgájával, ízlés szerint sózzuk. Vékonyan rákenjük a felét a kinyújtott tésztára, és felcsavarjuk, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire rakjuk. Ugyanezt megismételjük a másik tésztacipóval is. A tetejét lekenjük tejföllel vagy olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg halvány rózsaszín nem lesz a teteje. Ha kihűlt, vastag szeletekre vágva tálaljuk a sonka mellé.