Sonkádi kötött leves

Töltelék

Először is elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk, egy lábasban kevés zsíron kevergetve lesütjük, lepirítjuk.
Belereszeljük a vöröshagymát, összekeverjük, és levesszük a tűzhelyről, hadd hűljön egy kicsit. Pirospaprikával, borssal és egy kis sóval ízesítjük, de vigyázni kell vele, mert a sonka is sós.

Leves

A zöldségeket egy nagy fazékban sóval ízesítve feltesszük főni. (Ha van otthon csontlé, azzal is felengedhetjük a zöldségeket.)

Levesbetét

Három összetett marék lisztből a tojásokkal nem túl kemény levestésztát gyúrunk, azután szép, kerek tésztává nyújtjuk. Ha kész, kicsit megmelegítjük a sonkazsiradékot, és kanállal bekenjük vele a tésztát. Aztán a felső szélétől kezdve 1,5-2 cm szélesen behajtjuk, és még egyszer ráhajtjuk. Kapunk egy hosszú szalagot, amit a hajtás mentén levágunk a tésztáról. A tésztaszalagot az egyik kezünkbe fogjuk, a másikkal kötünk rá egy csomót, nem túl szorosan. A tésztacsomót levágjuk, és már készítjük is a következőt. Az egész tésztát így felkötözzük.
Közben a levesben már majdnem megpuhulnak a zöldségek. Beletesszük, és kifőzzük a tésztacsomókat is.
A tésztából kifő annyi zsiradék, amitől szép színt kap a leves. Kiveszünk egy tésztagöböt, megkóstoljuk, hogy megfőtt-e. Ha szükséges, sóval utánízesítjük, és már tálalhatjuk is.

kaloria 330 CAL
ido 70 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink