Sonkás rizottó zöldséggazdagon
A rizst megpárolom, úgy, mintha körítésnek készíteném.
Egy fej hagymát apróra vágok, zsiradékban kissé megpirítom, forró vízzel felöntöm és megfőzöm. A sonkát kockára vágom, a hagymához öntöm, majd beleteszem a puhára párolt zsenge zöldborsót is, és az egészet összeforralom. Közben a vajon a másik hagymát üvegesre pirítom, rádobom a felszeletelt gombát és megpárolom. Amikor megpuhult, hozzáadom a sonkás zöldborsóhoz. Ezután a gombás, zöldborsós sonkát összekeverem a rizzsel. Sóval, borssal ízesítem, kizsírozott formába nyomkodom, majd hirtelen megfordítom, és a tartalmát egy nagyméretű mélytányérba borítom. Tetejét megszórom a megreszelt sajttal, és körülöntöm a paradicsommártással.
Paradicsommártás
A paradicsomokat megmosom, feldarabolom, és a zeller zöldjével meg az egészben hagyott hagymával együtt
felteszem főni. Amikor a paradicsom puha, kiveszem belőle a zellerzöldet és a hagymát, majd átpasszírozom. A zsiradékből és a lisztből világos rántást készítek, hozzáadom a cukrot, és tovább pirítom, amíg a cukor karamellizálódni kezd. Ekkor hozzáadom a paradicsomlevet, megsózom, és kevergetve felfőzöm. Ahogy sűrűsödik, úgy öntök hozzá csontlevet, ennek
hiányában vizet, és jól kiforralom. A mártásnak simának kell lennie.