Sonkás-újhagymás puliszka
Egy liter tejet felforralunk 5 dkg vajjal, egy csipet sóval meg egy csipet reszelt szerecsendióval. Beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve jó
sűrűre, kemény puliszkává főzzük.
Egy nagyobb – vagy több kisebb – szögletes pástétomformát kibélelünk műanyagfóliával, majd beterítjük sonkaszeletekkel. Ráteszünk egy réteg puliszkát, betakarjuk karikákra vágott újhagymával, s rászórjuk a maradék sonkát apró kockákra vágva. (Vágjuk bele a hagyma zöldjét is, hogy szép, színes
legyen az ételünk.) Erre megint egy réteg puliszka kerül. Elsimítjuk a tetejét, azután betesszük a hűtőbe dermedni. Amikor összeállt és megdermedt, kiborítjuk
a formából úgy, hogy a sonka legyen felül. A maradék vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, s egy kicsit átpirítjuk. Fölengedjük 3 dl forró tejjel, és kevergetve sima, sűrű mártássá főzzük. Sóval, 5 dkg reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval és egy gerezd fokhagymával ízesítjük, s hozzákeverjük 1 tojás
sárgáját. A tejmártással bevonjuk a puliszkákat, a tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül betesszük a forró sütőbe, hogy a sajt megolvadjon a tetején.
Tejszínes paraj
A vajon megfonnyasztjuk a friss parajt, megszórjuk a liszttel, kicsit megpirítjuk, majd felengedjük a forró tejjel. Sóval és fokhagymával ízesítjük, végül botmixerrel pürévé keverjük.