Sonkával sült kemencés lepénykék
Az élesztőt a cukorral folyós állagúra keverjük. Felöntjük
a langyos tejjel, belekeverünk 10 dkg-ot a lisztből, és félretesszük kelni.
Ha megkelt a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojást, a tejfölt meg a sót. A tésztát jól kidolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk, azután langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából lisztes kézzel öklömnyi gombócokat
szakítunk, ezeket kézzel széthúzzuk, kilapítgatjuk, és
sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Tetejére
A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal meg a zúzott fokhagymával, ízlés szerint megsózzuk, és megkenjük vele a lepénykéket. Meghintjük az apró kockákra vágott füstölt sonkával, és a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.