Először a piskótát készítjük el. A vajat és az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk.
Előkészítünk három tálat. Az egyikben összekeverjük a forrásig melegített vizet a kakaóporral. Vékony sugárban hozzáadjuk az írót, közben folyamatosan keverjük. A másikba beleszitáljuk a lisztet, rászórjuk a szódabikarbónát és a sót, és alaposan összeforgatjuk. A harmadik tálban kézi robotgéppel kihabosítjuk a négy egész tojást, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliaőrleményt, és ezekkel is tovább verjük. Csökkentjük a fokozatot, és így beledolgozzuk a csokis vajat is. Végül több adagban belekeverjük a lisztes keveréket.
A kakaós piskótamasszát három egyenlő részre osztjuk, és betöltjük egy-egy, sütőpapírral bélelt, 18 centi átmérőjű kerek tortaformába. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük. Az aljukról lehúzzuk a papírt, a felső részen keletkezett púpot recés késsel levágjuk – erre most nem lesz szükség.
A sós karamellhez a cukrot vastag talpú serpenyőben borostyánszínűre olvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és addig forraljuk tovább, míg a karamell teljesen el nem olvad, és jól be nem sűrűsödik a szósz. Hozzákeverjük a vajat és a sót, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg sós karamellt habosra keverjük a 150 g vajjal.
A krém kétharmadával betöltjük a három csokoládés piskótalapot. Fél órára berakjuk a hűtőszekrénybe. Utána a maradék krémmel kívülről is bevonjuk, és legalább két órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
A csokoládébevonathoz a tejet forrásig melegítjük. Beleszórjuk az apróra vágott étcsokoládét, és addig kevergetjük, míg szép sima krémet nem kapunk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd ráöntjük a hűtőből kivett torta tetejére. Hajlított kenőkéssel a torta széle felé simítjuk, hogy kicsit lefolyjék a torta oldalán is.
Végül a torta tetejét megrakjuk különböző apró édességekkel.