A SÓSKALEVES
Megtisztítjuk a sóskát: lecsipkedjük a vastag szárakat, kitörjük a vastag ereket. Megmossuk, lecsöpögtetjük. A vajon megfonnyasztjuk, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint. Meghintjük a liszttel, és kicsit sütjük (ha keményítőt használunk, azzal csak elkeverjük, azt nem kell pirítani). Felöntjük egy liter vízzel és két deci tejszínnel, és sűrű kevergetés mellett felfőzzük. Ha felforrt, kis lángon még 5-10 percig főzzük, hogy megfőjön benne a liszt (vagy a keményítő).
A LEVESBETÉT
Meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a burgonyát, kevés zsiradékon megpirítjuk, s lefedve a saját levében, gőzében pároljuk. Ha pirosodni kezd, hozzáadjuk a felkockázott bacont, és azt is kipirítjuk. A kitálalt levesek tetejére rakunk belőle egy-két kanállal.