Felszeleteljük a húst. Kiveregetjük, sóval és borssal bedörzsöljük mindkét oldalukat, majd lekenjük mustárral. A tojást cikkekre vágjuk, az uborkát és a debrecenit felkarikázzuk, és ezek keverékével megtöltjük a hússzeleteket. Feltekerjük, hústűvel megtűzzük, és kevés zsíron elősütjük.
Kiszedjük a megtöltött tekercseket. A serpenyőben a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a mártáshoz a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az elősütött húst, ráöntjük az alaplevet, ízesítjük a fűszerekkel, és közepes lángon másfél órán át főzzük.
Kivesszük a megpuhult húst. A szaftot tejfölös habarással besűrítjük. Botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük az apró kockákra vágott csemegeuborkát és főtt tojást. Jól kiforraljuk. A húst felszeletelve, a mártással leöntve, pirított knédlivel tálaljuk.
A szikkadt zsemlét apró kockákra vágjuk, sütőben ropogós pirosra sütjük. Kelt tésztát készítünk a többi hozzávalóból. Hozzákeverjük a pirított zsemlét, majd egy órán át hagyjuk kelni. Négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből hosszúkás cipót formázunk. Olajjal lekenjük. Sós vízben 20 percig főzzük, vagy gőzölős sütőben 15-20 percig gőzöljük.
Ha kész, hagyjuk hűlni. Fogyasztás előtt vastag szeletekre vágjuk, és kevés zsiradékon mindkét oldalát megpirítjuk.