Spárgaleves fehérborral, pirított baconnal
Alaposan megmossuk a spárgát. A fás részét letörjük, a
sípok alsó részét meghámozzuk. Ezeket a leeső részeket
nem dobjuk ki, mert ebből főzzük az alaplevet. Először a
főzővizet állítjuk össze: egy lábasba öntünk 6-7 deci vizet.
A citromot kettévágjuk, levét belecsavarjuk, mellédobjuk a
héjat is. Ráöntjük a fehérbort, ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk. Egy keveset átöntünk belőle egy kisebb lábasba. A nagyba beledobjuk a letört aljakat meg a lehámozott héjat, és elkezdjük főzni. A kis lábasban lévő levet felforraljuk, ha felforrt, beledobjuk a megtisztított spárgát, mérettől függően egy-két percre, és már szedjük is ki, nem kell megvárni, hogy újra felforrjon a víz. Ezt a vizet visszaöntjük a nagy lábasba az alapléhez. Összekeverjük a keményítőt (vagy a lisztet) a tejszínnel. Az alaplevet átszűrjük, kidobjuk a spárgahéjat, -talpat, ismét felforraljuk a levet, majd a keményítős (vagy lisztes) keverékkel besűrítjük. Ismét kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Végül belekeverjük a roppanósra főzött, feldarabolt spárgasípokat. Pici zsiradékkal kikent serpenyőben megpirítjuk a bacont, ez lesz a leves feltéte.