Spárgás húsgombócok nyársa fűzve
A rizst egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, és megpároljuk.
A spárgát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és a felét 5 dkg forró vajon sóval, durvára őrölt borssal és az aprított petrezselyemmel ízesítve egy kicsit megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a párolt rizst meg a tojásokat, és
az egészet elkeverjük, hogy jól összeálljon a massza. Kisebb gombócokat formázunk belőle, s ezeket sós vízben, lassú forralással 10-15 perc alatt kifőzzük.
A mártáshoz a maradék vajon enyhén megpirítjuk a lisztet. (Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt, maradjon világos!) Hozzáadjuk és átforrósítjuk benne a félretett spárgát, majd felöntjük a tej és a tejszín keverékével. A mártást sóval,
pici cukorral és citromlével ízesítjük, azután botmixerrel pürésítjük. A gombócokat hármasával nyársra húzzuk, és a mártással tálaljuk.