Stíriai metélt – A nagymama zseniális túrós desszertje
Szitán áttörjük a túrót. Összekeverjük a liszttel, a csipet sóval, egy kávéskanálnyi cukorral, egy tojással, fél deci tejföllel. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd enyhén lisztezett deszkán nem túl vékonyra kinyújtjuk, és széles metéltre felvágjuk. Sós vízben kifőzzük. Amíg fő, a puha vajat kikavarjuk három tojássárgájával, hozzákeverjük a maradék tejfölt, a cukrot, a reszelt citromhéjat. Ebbe szedjük a kifőtt, jól lecsurgatott tésztát, átforgatjuk. Habbá verjük a fehérjét, és azt is hozzádolgozzuk. Egy lapos sütőedényt vajjal kikenünk, finom morzsával megszórunk, belesimítjuk a tésztát. 170 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.