Sült pulykacomb hagymaágyon
A kicsontozatlan combot megtisztítjuk, megmossuk, megszárogatjuk, mindkét oldalát besózzuk, két-három órát állni hagyjuk – idő hiányában kevesebb is
elég –, majd enyhén sós, fokhagymás tejbe helyezzük úgy, hogy ellepje. Fóliával letakarjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy vékonyan kivajazott
tepsibe karikára vágott vöröshagymát terítünk, de nemcsak úgy módjával, hanem jó vastagon, ne sajnáljuk a hagymát! Nagyon finoman megsózzuk. A combot hirtelen leöblítjük – tehát nem áztatjuk –, papírtörülközővel kicsit megtörölgetjük, és mindkét oldalát alaposan bekenjük fokhagymakrémmel. Ezután a bőrös oldalával felfelé a hagymaágyra tesszük, kevés vizet és száraz fehérbort öntünk alá. Picit megborsozzuk, alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és a közepesnél valamivel erősebb tűzön kb. 1 óra 20 percig
pároljuk. Közben nem kíváncsiskodunk! Ekkor levesszük a fóliát, és saját pecsenyelevével locsolgatva, türelmesen szép pirosra sütjük.
Fahéjas gyümölcs
A fahéjas gyümölcsköretet általában szőlőből, magozott meggybefőttből és valamilyen szilvaféleségből – lehet akár aszalt vagy ringló is – készítem, de természetesen kiváló bármilyen gyümölcsből, ízlés és évszak kérdése.
Mennyiséget nem írok, mindenből tegyünk bele annyit, amennyi jólesik. Vajat forrósítunk, a szilvát néhány percig pároljuk rajta, hozzátesszük a leszemezett szőlőt, a meggyet a leve nélkül, megszórjuk fahéjjal, ha kell, cukrozzuk. Felforraljuk, és egy kicsit együtt főzzük a gyümölcsöket, ügyelve rá, hogy ne lekvárt főzzünk. Meglocsoljuk a konyakkal, majd lefedjük és levesszük a
tűzről. A sült pulykacombokat a fahéjas gyümölcsökkel, a párolt hagymával és krumplipürével tálaljuk.