A SÜLTPADLIZSÁN-SALÁTA
Levágjuk a megmosott padlizsánok végét, majd héjastul kis kockára felvágjuk. Egy nagy serpenyőben több adagban szárazon, azaz olaj hozzáadása nélkül körbepirítjuk.
AZ ÖNTET
Az öntethez egy kis befőttesüvegbe tesszük a zúzott fokhagymát, rányomjuk a citrom levét, belemorzsoljuk a bazsalikomot. Öntünk rá bőven olívaolajat, sózzuk, tekerünk rá fekete borsot, majd alaposan összerázzuk. A lila hagymát meghámozzuk, félkarikára felvágjuk. Összekeverjük a sült padlizsánt a rukkolával meg a lila hagymával. Az öntetet külön adjuk mellé, nagyon összeesne a salátánk, ha előre összekevernénk vele. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd még forrón alaposan bedörzsöljük fokhagymával, ezt kínáljuk a saláta mellé.