Összegyúrjuk a darált húst a finomra vágott zöld fűszerekkel, az egész tojással, fűszerezzük füstölt, tört csilipaprikával, késhegynyi őrölt római köménnyel, sóval, borssal.
7 dekás gombócokat formázunk a masszából. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, lekenjük olívaolajjal vagy olvasztott zsírral. Rásorakoztatjuk a gombócokat, a tetejüket is megspricceljük olajjal. 180 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes kivenni és megforgatni a gombócokat.
A szószhoz a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paradicsomkonzervet pürésítjük. A barna cukrot karamellizáljuk, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Ízlés szerint fűszerezzük még mézzel és mustárral.
A körethez kifőzzük a tésztát, az összes zöldséget megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Kevés zsiradékon megdinszteljük a zúzott fokhagymát, ráöntjük a zöldségeket (a paradicsom kivételével), és roppanósra sütjük pár perc alatt. Ekkor sózzuk, belekeverjük a koktélparadicsomot és az összevágott zöld fűszereket, egy-két perc alatt jól összeforrósítjuk. Ebbe a zöldségraguba szedjük bele a kifőtt tésztát, óvatosan összeforgatjuk.