Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
Jó ideig kizárólag bébiételként könyveltük el, vagy néha napján sütöttünk belőle pár szeletet a hosszú téli estéken. Pedig a sütőtök ízletes, változatosan elkészíthető ínyencség. (Krémlevesajánlatomat tökéletesen kiegészíti a Receptpostában olvasóink lekvárja és csemegéje.) A megtisztított, meghámozott, apró kockákra vágott sütőtököt és krumplit vajon félpuhára párolom, és felöntöm 1 liter vízzel. Beleteszem a felkarikázott póréhagymát, sóval ízesítem, és egy órát rotyogni hagyom. Ha minden megpuhult, átpasszírozom – lehet
turmixolni is –, és a tűzre visszatéve fűszerezem a szerecsendióval és a fehérborssal. Azért hagyom ezeket a végére, hogy a fűszerek illóanyagai ne főjenek el. Ha kész, tejszínnel sűrítem. Egy serpenyőben szárazon
megpirítom a tökmagot, és tálaláskor ezt adom levesbetétnek, ugyanis a fűszerek mellett ez adja az étel
különleges zamatát.