Imre Piroska szentgáli óvónő hagyományos konyhát visz, de szívesen próbál ki újdonságokat is. Gyakran böngészi a régi idők ételleírásait is a kamra mélyén talált rongyos receptes füzetekből. Ez a különleges torta méltó befejezése lehet egy őszi családi ebédnek.
- Összemorzsoljuk a tészta hozzávalóit, a vizet kanalanként hozzáadva összegyúrjuk. Fóliába burkolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Utána lisztezett deszkán 5-6 mm vastagra kinyújtjuk, vajazott sütőformába tesszük, a szélét magasra felhúzzuk. Visszatesszük a hűtőbe a sütésig.
- A körtéhez egy fazékba öntjük a bort, a vizet, a cukrot, belereszeljük egy citrom héját, beledobunk fél rúd vaníliát, és addig forraljuk, míg a cukor feloldódik. A körtéket meghámozzuk, a forrásban lévő keverékhez adjuk, majd addig főzzük, míg kissé meg nem puhul. Vigyázzunk, ne főzzük túl! A gyümölcsöket a folyadékban hagyjuk kihűlni. Utána lecsöpögtetjük, félbevágjuk, a magházakat kiemeljük.
- 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a feldarabolt tököt körülbelül egy óra alatt. Lehúzzuk a héját, és a sült tököt áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot meg a tejszínt, végül őrölt fahéjjal, gyömbérrel, frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval ízesítjük. A masszát a tészta tetejére kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Kivesszük, a tetejére rendezzük a körtét, tovább sütjük 15-20 percig. A tészta széleit alufóliával letakarjuk, ha nagyon barnul.