Egy kis lábasban addig melegítjük a vajat és a tejet, míg a vaj fel nem olvad. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Közben a dagasztótálban összekeverjük a lisztet a sóval, utána hozzáforgatjuk az élesztőt, a kardamomot és a cukrot. A közepébe öntjük a vajas tej felét, beleütjük a tojást. Összekeverjük fakanállal vagy a krémkeverő lapáttal. Utána mehet hozzá a maradék vajas tej, ezt is hozzákeverjük. Most jöhet a dagasztás, addig, amíg a tészta már nem ragad a tál falához. Vékonyan kivajazott kelesztőtálba tesszük, átlátszó fóliával letakarjuk. Betesszük a hideg sütőbe, aláteszünk egy tálban forrásban lévő vizet, és ebben a párás környezetben 1-1,5 órán át kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, 35 × 50 centis téglalappá nyújtjuk. Lekenjük a puha vajjal, meghintjük a fahéjjal, kardamommal, vaníliával összekevert barna cukorral, bele is nyomkodjuk a vajba. Felcsavarjuk, a végeit összecsípjük. Áttesszük egy sütőpapírral fedett tepsire. Ollóval 1,5-2 centi vastag karikákra vágjuk, de az alsó részét nem vágjuk át. Jobbra-balra kihúzogatjuk a csigákat, elrendezzük csinosan. Letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lekenjük felvert tojással. 210 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna teteje, alufóliával letakarjuk. Rácson kihűtjük.
Végül lekenjük a kalács tetejét narancslekvárral. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Az átszitált porcukrot összekeverjük annyi narancslével, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk. Zacskóba töltjük, becsíkozzuk vele a kalács tetejét, végül megszórjuk reszelt narancshéjjal.