Szabó néni rongyos lángosa

Szilágyi Istvánné (Balkány) régi kedves levelezőnk, sok-sok jó receptet kaptunk tőle az évek folyamán. Mint írja, konyhája tele van (illetve csak volt) mindenféle innen-onnan kapott kis cetlivel, most viszont a 16 éves lánya egy nagy füzetbe rendezgette és ragasztotta mindet. Így biztosan nem fognak elkallódni. A lángos pedig régi családi recept, már nagymamája is így készítette. Mindig kéznél van: nem kell sokáig keleszteni, és pár napig eláll a tészta a hűtőszekrényben is

Meglangyosítjuk a tejet a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyenge tésztát kapunk, amit kidolgozunk, de nem kell dagasztani, mint a kelt tésztát. Az a fontos, hogy minden alapanyag langyos legyen. Keleszteni sem kell tíz percnél tovább.

Körülbelül fél liter olajat felforrósítunk, a tésztából mindig szakítunk egy gombócot. Olajos kézzel vékony, kerek lángossá huzigáljuk. Nem baj, ha itt-ott elszakad, ettől lesz rongyos. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Tejföllel és lila hagymával tálaljuk. Ha nem sütjük ki, betesszük a hűtőbe: másnap sütés előtt félórával kivesszük, és süthetjük is.

Parasztlángos kolbásszal

Kefires lángos tejföllel, sajttal vagy lecsóval

 

kaloria 220 CAL
ido 30 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.