Szalonnás-kolbászos lencse
Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, és egy nagy lábasban ropogósra pirítjuk. Kivesszük a pörcöket, félretesszük. A szalonnazsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fok
hagymát. Megmossuk a lencsét, rádobjuk a szalonnazsíros-hagymás alapra, öntünk rá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, mellédobjuk a babérleveleket, és fedő alatt elkezdjük főzni. Ha már félig puha, hozzátesszük a meghámozott, nagyobb hasábokra vágott sárgarépát és a karikákra vágott kolbászt. Jó sűrűre főzzük. Ha kész, darálunk rá borsot, belekeverünk egy csokor összevágott petrezselyem zöldjét, ízlés szerint egy-két evőkanál ecetet, rászórjuk a félretett szalonnapörcöt. Friss kenyérrel kínáljuk.