Megtisztítjuk a sertésbelsőségeket (tüdő, szív, nyelv), nagyobb darabokra vágjuk. Beletesszük egy nagy fazékba. Hozzáteszünk egy meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát. A fokhagyma külső piszkos héját lehúzzuk, de nem szedjük gerezdekre, csak keresztben elfelezzük, ez is mehet a fazékba. Fűszerezzük babérral, borssal, borókabogyóval és sóval. Felöntjük vízzel. Elkezdjük főzni. Forrás után levesszük a hőfokot alatta, és körülbelül másfél órán át főzzük, míg minden meg nem puhul. Utána leszűrjük, megőrizzük a levét is (a hagymákat, fűszereket kidobjuk). Ha a belsőségek kihűltek, felcsíkozzuk.
A mártáshoz két evőkanál zsíron karamellizálunk két evőkanál cukrot. Hozzáteszünk egy finomra vágott vöröshagymát, a felcsíkozott sertésbelsőségeket. Felöntjük az abálólével, az uborkalével, beletesszük a kapribogyót és a felaprított csemegeuborkát. 15-20 percig rotyogtatjuk együtt. Közben ízesítjük még mustárral, reszelt citromhéjjal, citromlével, sóval, borssal. Végül tejfölös habarással besűrítjük.
Kevés zsíron megdinszteljük a gombócokhoz a finomra vágott vöröshagymát. A pászkát hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a pászkadarát, a három egész tojást, a felvágott petrezselyem zöldjét, darálunk hozzá borsot. Összegyúrjuk, és nagyobb gombócokat formázunk belőle. Sós vízben tíz perc alatt kifőzzük. Tálalásig a vízben hagyjuk, így nem hűl ki.