Szegfűszeges birsalmasajt mandulával és dióval
Fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével ízesített vízben puhára főzzük a megmosott, feldarabolt, magházától megfosztott birsalmát vagy birskörtét. Amikor kész, szűrőkanállal átemeljük a gyümölcsöt a főzőléből egy magas falú tálba, majd kézi mixerrel pépesítjük. A pépet lemérjük, egy tiszta lábasba öntjük. Kilónként 80 dkg cukrot adunk hozzá, felforraljuk. Közepes lángon 15-20 percig főzzük kevergetve, míg jó sűrű nem lesz. Kivizezett üvegtányérokra, formákba öntjük, és eközben beleszórjuk a felszeletelt mandulát meg a durvára tört diót. 24 óra múlva sütőpapírra borítjuk, és száraz, hűvös helyen, naponta forgatva kiszárítjuk. Ha kész, celofánba csomagolva hűvös helyen tároljuk.