Színes szardíniás rizssaláta
A rizst felteszem főni kétszer annyi forró vízben, mint
amennyi a rizs, és 10-15 perc alatt, lefedve készre főzöm.
(A rizst nem keverem, mert a szemek törnek a keverés
alatt, és ettől nyákos lesz.) Ha megpuhult, lefedve hagyom
még negyedórát a saját gőzében. Közben a pritaminpaprikákat és az uborkát megtisztítom, felkockázom, a zöldborsót pedig külön edényben puhára főzöm – ügyelve, hogy ne főjön szét! Felnyitom a szardíniakonzervet, kiveszem az olajból a haldarabkákat, jól lecsepegtetem, és feldarabolom kb. 1,5 cm-es darabokra. A szardíniaolajból 1 evőkanálnyit
kiveszek, és összekeverem a citromlével, cukorral,
pirospaprikával, majoránnával. Ízlés szerint sózom és borsozom. A rizshez hozzáadom a leszűrt zöldborsót, a feldarabolt paprikát, az uborkát, a szardíniát, majd a szardíniaolajból elkészített szószt ráöntöm. Hogy az ízek jól összeérjenek, hűtőbe teszem tálalásig, és kaporral díszítem.