Szoljanka

Jaskó Beatrix (Sárospatak) még az előző őszön, bográcsban főzte meg ezt a nagyon tartalmas, jóízű, húsos-zöldséges, savanykás levest. Nem kell megvárni a jó időt, fazékban is megfő a benti tűzhelyen, úgy is nagyon finom. Akkor érdemes készíteni, ha sokan vagyunk, kis adagot nehéz lenne főzni belőle. Pogácsával vagy buktával tökéletes vendégváró.

Felkockázzuk a szalonnát. Beledobjuk egy nagy fazékba, kisütjük a zsírját. Utána hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Egy kicsit megsózzuk, úgy hamarabb megdinsztelődik. Ha kevés a zsír, még adunk hozzá. Beledobjuk a kockára vágott húsokat. Fehéredésig sütjük. Levesszük a tűzről, és megszórjuk kevés pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd visszarakjuk a tűzre. Ekkor tesszük bele a többi fűszert.

Amikor félig megfőtt a hús, belerakjuk a karikára vágott répát, uborkát, a kinyomkodott savanyú káposztát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a paradicsompürét, a kolbászkarikákat és 2-3 citromkarikát. Vízzel felöntjük. Az egészet addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Végül a tejfölt elkeverjük a liszttel és egy kevés levessel. Behabarjuk vele a levest, és jól összerottyantjuk.

Aki szereti, tehet bele csípős pirospaprikát vagy olajbogyót. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

Kolbászos gulyásleves házi csipetkével

kaloria 640 CAL
ido 100 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

8 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.