Szőlős lencsesaláta sonkakrémes pirítóssal
A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni. Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni. A szőlőt megmossuk, leszemezzük – a nagyobb szemeket kettévágjuk –, azután egy salátástálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal meg balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig a hűtőbe tesszük. A sonkakrémhez a vajat egy lábaskában felhevítjük, megpirítjuk benne a lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát. Finoman megsózzuk – vigyázzunk, mert a sonka is sós –, megborsozzuk, és még melegen botmixerrel egyneművé keverjük. (Ne keverjük túl simára, nem baj, ha kicsit rusztikus marad.) A bagettet felszeleteljük, egy kevés olívaolajon aranysárgára pirítjuk,
majd evőkanállal mindegyik pirítósra egy-egy kupac sonkakrémet halmozunk. A szőlős lencsesalátával tálaljuk.