Szüreti töltött kelkáposzta bormártásban

Szüreti töltött kelkáposzta bormártásban

A szép, élénkzöld kelkáposzta külső leveleit lefejtjük. Szódabikarbónás vízben leforrázzuk, 2 percig főzzük, majd hideg vízben azonnal lehűtjük. Lecsepegtetjük, vastag ereit kivágjuk.
A töltelékhez vízben megáztatjuk, majd kinyomjuk és összemorzsoljuk a száraz kenyeret. A sárgarépát vékony, hosszúkás csíkokra gyaluljuk, kevés sós vízben félig megfőzzük. A darált húst, az előzőleg félig megfőzött rizst és a kenyeret a lazán felvert tojással, sóval, őrölt borssal meg egy csipet reszelt szerecsendióval összegyúrjuk, vigyázva, hogy a sárgarépacsíkok lehetőleg egyben maradjanak. A tölteléket az előkészített kelkáposztalevelekbe töltjük a szokott módon, két végét betűrve.
Egy edényben víz és fehérbor 1:1 arányú keverékében, húsleveskockával, kevés sóval, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve, egy sorban lerakva fedő alatt kb. 15 perc alatt megfőzzük, annyi lében, amennyi éppen ellepi. Tehetünk bele néhány citromkarikát is. Ha megfőtt, tálcára, tányérra szedjük, hagyjuk kicsit hűlni.
Közben egy másik edényben cukrot karamellizálunk olajon, majd felengedjük a leszűrt lével, amelyben a töltelékek főttek. Beletesszük a mazsolát, esetleg felezett, magozott szőlőt és még bort, ha közben el nem kóstolgattuk. Ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezhetjük. Ha felfőtt és a karamell elolvadt, a liszttel elkevert főzőtejszínnel behabarjuk.
Selymes, inkább hígabb állagú legyen. A kelkáposzta hengereket 45 fokban, ferdén félbevágjuk, nem túl mély tálra ültetjük, majd a mártással körbeöntjük.

kaloria 870 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink