Tárcsás hús Bözsi módra
A cseresznyéskertjéről híres Nagykörűből érkezett Grosz Tamás barátunk és felesége, Erzsi. Ők arról nevezetesek, hogy több mint 600-féle zöldséget, fűszer- és gyógynövényt termesztenek a maguk örömére. Nem is akármilyen zöldségeket, hanem inkább a trópusokról, más világrészekről származó különlegességeket, melyet Tamás be is mutat a Szabad Föld hasábjain. Most azonban meg is kóstolhattuk a Magyarországon
termett édesburgonyát, mely remekül barátkozott a honi mangalicával, a disznóinkból származó tarjával.
Tamás már előző nap bepácolta a felszeletelt tarját sóval
és borssal. Erzsi a tárcsán először a kakastaréjra vágott szalonnát kisütötte, majd kihúzta a tárcsa szélére. A fűszerezett húsokat a tárcsa közepén összegyűlt zsírban megpirította, majd felöntötte némi vízzel, és lassan, kis tűzön átpárolta. Mikor majdnem kész volt a hús, a szélére tette a hasábokra, csíkokra vágott hagymákat és zöldségféléket, melyeket átpárolt, átsütött. A sült húsokat, zöldségeket nyerscékla-salátával és friss kenyérrel tálalta VOLNA, ha a népes vendégsereg nem falja fel az ételt ott, a tárcsa mellett téblábolva.