Tárkonyos-káposztás bableves füstölt csülökkel
A főzés előtt egy nappal a csülköt hideg vízbe tesszük, és
a vizet többször cseréljük rajta. A babot kiválogatjuk, és
előző nap azt is beáztatjuk, hogy hamarabb megpuhuljon.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd ha elkészült,
leszűrjük. A levében megfőzzük a beáztatott babot. Amikor
a bab puhulni kezd, hozzáadjuk az átmosott, rövidre
vágott savanyú káposztát és a karikára szelt zöldségeket.
Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet meg
a borsikafüvet, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára
főzzük. Közben egy tojásból liszttel csipetkét készítünk, és
beleszaggatjuk a levesbe. Az apróra vágott vöröshagymát
a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadunk két evőkanál
lisztet, és barna rántást készítünk. Simára keverjük a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, 1 dl tejföllel és a tejszínnel. A rántást folyamatos keverés közben a leveshez
adjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Tálalás előtt beletesszük a kockára vágott csülköt. Megszórjuk a frissen
vágott tárkonnyal, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Citromot vagy ecetet is adhatunk hozzá.