Előkészítés: 1 óra Sütés: 45 perc
Meghámozzuk a vöröshagymát, félfőre vágjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, rálöttyintjük a bort, és együtt pároljuk egy picit. Végül rádobjuk a nagyon alaposan megmosott, lecsöpögtetett friss spenótot, és magas lángon egy-két percig pirítjuk, csak addig, míg a spenót teljesen össze nem esik. Ha kész, sózzuk, levesszük a tűzhelyről. Belekeverjük a ricottát és a reszelt parmezán felét.
Elkészítjük a besamelmártást. Megolvasztjuk egy serpenyőben a vajat, hozzáadjuk a lisztet, ha felhabzott, felöntjük a négy deci forró tejjel. Csomómentesre keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, reszelünk hozzá egy kis szerecsendiót, és folyamatos keverés mellett tíz percig főzzük.
Összeállítjuk a rakottasunkat: egy kisebb sütőtál aljára kevés besamelmártást kenünk. Erre ráteszünk egy réteget a lasagnelapokból (szárazon, nem kell előfőzni). Erre spenótos-ricottás keveréket simítunk, pár kanál besamelt, és megszórjuk reszelt parmezánnal és mozzarellával. Ennek a tetejére ismét tésztalapok jönnek, és ezt ismételjük, amíg tartanak a hozzávalók (három-négy réteget érdemes csinálni). A felső tésztarétegre besamelt kenünk, és megszórjuk sajttal.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütjük.