- Hideg vízbe rakjuk a füstölt húst (egy darabban), és megfőzzük. Ha már puha a hús, akkor hagyjuk kihűlni a vízben. Utána kivesszük a léből, hideg helyen tároljuk. A levébe beleszórjuk a megmosott lencsét, dobunk mellé egy egész vöröshagymát (a külső, piszkos héját leszedjük), két babérlevelet meg két héjas citromnegyedet. Ha megfőtt, akkor a lisztet vagy a keményítőt csomómentesre keverjük egy kis hideg vízzel, és hozzákeverjük a csendesen fövő lencséhez. Pár percig együtt forraljuk, hogy besűrűsödjék a főzelék. Közben megkóstoljuk, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint. Ha kicsit hűlt, akkor kidobjuk belőle a citromdarabokat, a vöröshagymát és a babérlevelet, belekeverjük a pohárka tejfölt. Ha savanykásan szeretjük, akkor facsarunk még hozzá citromlevet. A hideg sonkát felszeleteljük, és tálalás előtt egy evőkanál zsíron mindkét oldalát megpirítjuk.
Göngyölt báránylapocka lencsével, padlizsánnal, sült paprikával