Apróra kockázzuk a húsos szalonnát, egy fazékban kipirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük. Rátesszük a három gerezd zúzott fokhagymát, kevergetve egy percig pirítjuk együtt. Hozzátesszük a nagyon apróra vágott paprikát és paradicsomot és addig rotyogtatjuk, míg jól be nem sűrűsödik a pörköltalap. Rátesszük a kicsire vágott sertéstarját, és addig sütjük, míg ki nem fehérednek a húskockák. Levesszük a tűzhelyről, jól elkeverjük benne a füstölt őrölt pirospaprikát.
Visszarakjuk a tűzhelyre, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Köbzen ízesítjük őrölt köménnyel és babérral, sózzuk, borsozzuk.
Amíg fő a leves, meghámozzuk, felkockázzuk a zöldségeket (petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller, karalábé, burgonya), felaprítjuk a debrecenit. Ha már majdnem puha a hús, hozzátesszük az előkészített zöldségeket meg debrecenit, a feldarabolt gombát, a lestyánt, a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a tejfölt is, összeforraljuk.
A tarhonyát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd sós vízben kifőzzük. Külön kínáljuk a leveshez, mindenki szed belőle a maga levesadagjához.