Tejfölös gombóc
Először a szaftot készítjük el, amelybe majd a gombócok kerülnek. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az
olajon két perc alatt megfonnyasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, majd 4 dl vízzel felöntjük.
Felforraljuk nagy lángon, közben sóval, borssal, köménnyel és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Kis lángon körülbelül 15 percig főzzük. A tejfölt 1 evőkanál liszttel és a tejszínnel simára keverjük, a paprikás levet ezzel besűrítjük. Egy-két percig még forraljuk. Ebbe a finom szaftba kerülnek majd bele a kifőtt gombócok.
Meghámozzuk a burgonyát, felteszszük főni. Ha megfőtt, leöntjük a levét, összetörjük. Várunk, amíg kihűl. Hozzáadunk 12 evőkanál lisztet és a sót. Összegyúrjuk, dió nagyságú gombócokat formázunk belőle. Sós forró vízben kifőzzük, beleszedjük az előre elkészített szaftba.