Tejszínes gombócleves
Az inaktól, hártyáktól megszabadított húst felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi bőven elfedi, közepes lángon feltesszük főni. Megtisztítjuk a zöldségeket.
Elöször a felkarikázott répaféléket meg a zellert adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is beletesszük. Ha a hús már puha, a hagymát felaprítva, vajon üvegesre pirítjuk, megforgatjuk benne a negyedelt gombát, és hozzáadjuk a leveshez. Öt perccel később beletesszük a zöldborsót és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Amikor a zöldségek már puhák, világos rántással sűrítjük be a levest. Ezt úgy készítjük, hogy két-három evőkanál lisztet egy evőkanál vajjal habzásig hevítünk, és kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. Ezt a vajas rántást, valamint egy tojássárgáját egy deci tejszínnel elkeverve a leveshez adjuk, így gazdagítva azt.
Gombóc
A gombóchoz megfőzzük a megtisztított burgonyát, majd összetörjük, és a liszttel meg egy tojással tésztát készítünk. Kissé megsózzuk. Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, majd a lassan fövő levesben kifőzzük. Az elkészült levest forrón tálaljuk, ízlés szerint pár csepp citromlével savanyíthatjuk.