Téli karfiolleves
Meghámozzuk a burgonyát és a sárgarépát. Kisebb, tetszőleges formájú darabokra felvágjuk mindkettőt. Egy nagyobb fazékba beleszórjuk, öntünk rá 1,5 liter vizet, teszünk hozzá egy teáskanál sót. Ha felforrt, kis lángon hagyjuk csendesen főni, fedő alatt. Tíz perc múlva beletesszük a fagyasztott karfiolt is (nem kell előtte felengedtetni). Addig főzzük, míg mindegyik
meg nem puhul. Levesszük a tűzhelyről. Kiszedjük a
darabos zöldségek felét. Merülőmixerrel pépesítjük a fazékban maradt levest. Visszatesszük a darabos zöldségeket. Őrölt fekete borssal ízesítjük. Reszelünk bele egy leheletnyi szerecsendiót is (ez akár el is maradhat). Megkóstoljuk, ha kell, adunk még egy kis sót hozzá. A sonkát vagy a bacont felcsíkozzuk, teflonserpenyőben, zsiradék nélkül, kevergetve megpirítjuk. A bátrabbaknak ezt adjuk betétként, de enélkül is nagyon finom a leves.